Gleipnergruppen

Göra om lokal till bostadsrätt

Att ombilda lokal till bostadsrätt kan vara en smart strategi för bostadsrättsföreningar att öka värdet på fastigheten och maximera lönsamheten, förutsatt att lokalen står tom och inte genererar intäkter. Här kan ni läsa mer om hur er förening kan gå till väga och vad som är bra att tänka på innan och under ert projekt.

Är det en alltid en fördel att omvandla kontor eller lokal till bostad?

Om lokaler eller kontor står tomma i fastigheten och det är svårt att hitta externa hyresgäster kan det vara lönsamt att ombilda till bostadsrätt. Skicket, läget och huruvida det finns en efterfrågan på bostäder i området är några faktorer som avgör huruvida det är ekonomiskt gångbart att omvandla lokalen till bostadsrätt eller inte. Om lokalen genererar regelbundna intäkter från en långsiktig hyresgäst är det särskilt viktigt att göra en grundlig förstudie och kostnadskalkyl innan projektet drar igång, för att inte förlora inkomster.

3 saker att tänka på innan ni ändrar lokal till bostad

1. Förstudie

Förstudien hjälper er att identifiera möjligheter och potentiella hinder med att omvandla kontor eller lokal till bostadsrätt. Under den här fasen undersöker föreningen lokalens tekniska skick, detaljplan och analyserar juridiska krav, exempelvis om det finns krav på bygglov eller vad det innebär om fastigheten är kulturmärkt. Här är det viktigt att ta hjälp av en expert inom fastighetsutveckling som kan göra en korrekt bedömning av lokalen. Ju grundligare förstudie ni gör, desto mindre risk för oväntade utgifter och förseningar längs projektets gång.

2. Planera långsiktigt

I och med ändrad användning av lokal till bostad behöver ni ha i åtanke hur detta påverkar föreningen på sikt, och vad syftet med ändringen är. Kommer omvandlingen öka fastighetens värde och bidra till en mer stabil ekonomi? Är det hög efterfrågan på bostäder i ert område? Det är också viktigt att ta hänsyn till de boende och hur de kan komma att påverkas, eftersom de inte kommer kunna nyttja lokalen på samma sätt som de eventuellt gjort tidigare. Var säkra på er sak och gör en långsiktig och realistisk plan för projektet.

3. Tydliga avtal vid upplåtelse

Om föreningen beslutar sig för att omvandla en lokal till bostadsrätt är det viktigt att ha tydliga och juridiskt korrekta avtal på plats. Det innebär att fastställa ansvarsfördelningen mellan föreningen och de boende, exempelvis gällande underhåll av gemensamma utrymmen eller eventuella byggtekniska garantier. Ett tydligt avtal minimerar risken för framtida konflikter och säkerställer att både föreningen och de boende har en klar förståelse för sina rättigheter och skyldigheter.

 

Hur ska ni gå till väga?

Processen för att ombilda en lokal till bostadsrätt sker i flera steg, från förberedelser till genomförande. Under hela projektet är det viktigt att föreningen för kontinuerlig dialog med de boende och säkerställer att alla är införstådda med vad som händer. Vi på Gleipnergruppen hjälper er med denna process för att underlätta arbetet för er förening, med allt från planering och bygglovshantering till projektledning.

  1. Börja med att kontakta en expert inom byggutveckling som kan hjälpa till att genomföra en förstudie och bedöma lokalens potential.
  2. Därefter följer ansökan om eventuella bygglov och andra tillstånd som kan behövas.
  3. När alla juridiska och tekniska förutsättningar är klara, kan byggnationen påbörjas under ledning av en erfaren projektledare.

 

Omvandla bostadsrättslokal till bostadsrätt i Stockholm

Att konvertera lokal till bostad i Stockholm kan vara en lönsam möjlighet, särskilt med tanke på den stora bristen på bostäder. Genom att omvandla lokal till bostadsrätt kan er förening nyttja utrymmen bättre och öka fastighetens värde. Med rätt expertis blir processen att stärka föreningens ekonomi smidig.

 

Vi hjälper din BRF att omvandla lokal till bostadsrätt

Behöver ni någon som guidar er genom processen och sköter det praktiska arbetet? Våra experter hanterar allt från djupgående förstudier och upphandlingar till noggranna besiktningar. Vi ser till att varje bit faller på plats, så att ni kan fokusera på resultatet och nå era mål.

Fyll i nedanstående formulär så kontaktar vi er inom kort.

    källare byggs om till bostäder i brf kamreraren

    VÄRDERA LOKAL

    förstudie lokalkonvertering

    FÖRSTUDIE LOKAL

    renovering-700

    FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG LOKAL

    vastmanna97_large-1-min

    ANBUDSPROCESS

    cropped-cropped-gleipernolp-1-1-1.png

    AVTALSJURIDIK LOKAL